Gå fra å være usikker eller overveldet over byggesaksregelverket, til å kjenne systemet godt og være trygg på prosessen.
Du vil se at byggesaksprosessen kan være både logisk, forutsigbar og full av muligheter, når man sitter på den riktige kunnskapen.
Du har ansvar. For deg selv, for et prosjekt, for en kunde eller for kommunen. Likevel sitter du med spørsmål du ikke klarer å finne svar på.
Kanskje du har sendt inn en søknad som ikke ble godkjent, og du forstår ikke helt hvorfor. Eller du har fått ansvar for å veilede andre, men føler deg ikke trygg selv.
Kanskje du jobber i kommunen, men skulle ønske noen endelig kunne forklare deg sammenhengene. Skikkelig.
Vi har alle vært der. Stirret på plan- og bygningsloven og kjent at alt bare blander seg. Fått spørsmål vi burde kunne svare på, men måtte google, og tenkt at "nå blir jeg avslørt".
Du åpner forskriften for å finne et svar – og lukker den igjen etter tre minutter fordi alt er så innfløkt at du knapt husker hva du lette etter. Du har kanskje fått en e-post fra kommunen med fem punkter du ikke helt forstår, eller du skal forklare til en kunde hva som skjer videre – men du er ikke sikker selv.
Og hele tiden henger den der: Frykten for å overse noe viktig. For å gjøre en feil. For å få et avslag (eller gi et feilaktig et), eller i verste fall – virke som du ikke vet hva du driver med.
Det er utmattende. Og det er frustrerende å bruke tid på å finne ut av ting som burde vært enklere.
En virkelighet der du med trygghet vet hva søknaden skal inneholde og hva du kan forvente av prosessen.
Du vet hvordan søknaden skal behandles og om den er plankekjøring – eller om den inneholder en kalkulert risiko for å se hva man faktisk kan få lov til.
Det handler ikke om å kunne alt. Det handler om å forstå systemet godt nok til å vite hvor du skal lete – og hva som er relevant.
Når du har den innsikten, blir prosessen tydeligere. Valgene tryggere. Dialogen enklere. Det gjør at du kan jobbe smartere, ikke bare mer.
Det høres fristende ut, gjør det ikke?
Du lærer hvorfor regelverket er som det er, hva kommunen vurderer og ikke vurderer, og hvordan prosessen henger sammen – fra idé til ferdigattest, tilsyn og videre. Når du skjønner hvorfor skrittene i prosessen er der og hva de skal brukes til, så skjønner du også hva du skal gjøre og hvilken dokumentasjon du må ha.
Ikke bare det – det blir også lettere å få det ferdige resultatet som du ønsker deg!
Du får livstidstilgang og alle fremtidige oppdateringer er inkludert. Det betyr at du alltid kan vende tilbake, friske opp, eller se hva som er nytt.
Og er det noe du synes er uklart i kurset? Ja, da svarer jeg gjerne på de spørsmålene du måtte ha!
I denne modulen går vi igjennom hvorfor plan- og byggesaksregelverket finnes og hva som kjennetegner det. Vi ser på det større systemet byggesaker inngår i, planhierarkiet og hvordan arealplaner påvirker byggesaker. Vi ser også på hva som er dagens utfordringsbilde og hva som gjør byggesaker så komplekst.
I denne modulen lærer du hvordan du skal finne, bruke og tolke reglene for byggesaker, når og for hvilke tiltak regelverket gjelder og hvordan plan- og bygningsloven regulerer byggetiltak. Vi ser også på hvem som kan være involverte i en byggesak.
I denne modulen lærer du hva planplikt er og hvilke tiltak som har det. Vi ser på hvilke tiltak som er søknadspliktige og hvilke som ikke er det, og vi går gjennom hvilke typer saker og søknader som finnes – inkludert hvilke som skal brukes når.
I denne modulen går vi gjennom hva som kan inngå i byggesaksforløpet, ser på forskjellige tidslinjer for byggesaker og går gjennom hvilke tidsfrister som gjelder og virkningen av dem. Vi går også gjennom hva som styrer fremdriften av saker, hvordan de avsluttes og hvilke regler som gjelder for midlertidige tiltak. Til slutt ser på vi klager og merknader i byggesaker, og hvordan de kan påvirke prosessen.
I denne modulen får du en innføring i ansvarsrettsystemet, inkludert ansvarsområder, tiltaksklasser, krav til foretakene og uavhengig kontroll. Vi går også gjennom hva som er kommunens ansvar i byggesaker og ser på hva som egentlig er viktig for de forskjellige rollene i byggesaken.
I denne modulen ser vi på hvor det stilles krav til søknader og hva en byggesøknad faktisk skal inneholde. Vi ser også på hvilken dokumentasjon som skal sendes inn med det påfølgende søknadene i byggesaksprosessen og hvilken annen dokumentasjon som skal finnes i prosjektet – selv om den ikke skal sendes til kommunen.
I denne modulen ser vi på hva som egentlig er rammene for kommunens behandling av søknader og hvilke vurderinger kommunen skal gjøre (og ikke gjøre). Vi går gjennom hvordan kommunen skal vurdere kravene i både plan- og bygningsloven og i arealplaner, og hvordan byggesaksbehandling fungerer i praksis. Til slutt ser vi også på rammene for gebyr i byggesaker.
I denne modulen lærer du hva dispensasjon og unntak fra tekniske krav er, når de kan gis og når de ikke kan gis. Du lærer også hva et midlertidig forbud mot tiltak er, når det kan brukes og hva det betyr for byggesaker. Til slutt ser vi også på forholdet til andre myndigheter og annet lovverk – inkludert hvilken påvirkning det kan få på byggesakene.
I denne modulen går vi gjennom hva som er rammene for kommunens tilsyn, selve tilsynsprosessen og hva som er mulige utfall og konsekvenser. Vi ser også på hva som er dagnes utfordringsbilde når det kommer til tilsyn.
I denne modulen går vi gjennom hva som er rammene for kommunens ulovlighetsoppfølging, selve prosessen og mulige konsekvenser. Vi ser på hva som er dagens utfordringsbilde, men også hvilke muligheter som finnes for fremtiden.
I denne modulen ser vi mer konkret på hvilke utfordringer tiltakshaver, foretakene og kommunen møter i byggesaker, for å få en bedre helhetsforståelse, uavhengig av rolle. Vi ser på hvilke muligheter for fremtiden som finnes for byggesaker, og hvordan dette vil kunne endre systemet slik det ser ut i dag. Til slutt oppfordres hver enkelt til å reflektere over egen rolle, både i den enkelte byggesaken og i den store helheten.
Kjøper du kurset under forhåndssalget, får du tilgang til hele kurset så fort det er tilgjengelig 28. mai! Da er det bare å logge seg inn i kursportalen og sette i gang.
Kurset består av 11 moduler, som du jobber deg gjennom eller hopper litt frem og tilbake mellom
Kurset består av totalt ca 6 timer med video, så du kan strengt tatt komme deg gjennom alt på én intensiv dag – men ta det i det tempoet som passer best for deg!
Når du har gjennomført hele kurset, får du et kursbevis som du kan bruke som dokumentasjon på kunnskapen din.
Du får ikke bare tilgang nå – du får tilgang for alltid. Alle fremtidige oppdateringer av kurset er inkludert, slik at du alltid kan være trygg på at du sitter med oppdatert kunnskap.
Det går like fint å se kurset på mobilen, så du kan ta det frem når du har tid, eller bare høre på det mens du er ute og går – om du foretrekker det.
du har ansvar i søknader, som søker eller prosjekterende. Du kan allerede en del, men vil skjønne nyansene og hvorfor prosessen er som den er, så du kan jobbe, planlegge og kommunisere mer effektivt – uten den konstante frykten for å gjøre feil eller overse noe.
du jobber i kommunen, med byggesaksbehandling eller planlegging. Du vet du «burde vite alt», men opplæringen din har ikke gitt deg hele bildet eller den dypere forståelsen du ønsker. Du ønsker også å vite mer om hvordan prosessen oppleves «fra den andre siden».
du utvikler eller forvalter eiendommer, for deg selv eller andre. Du vet det er viktig for deg å kjenne godt til regelverket, for å vite hva som er mulig – du vil jo ikke gjøre dumme investeringer.
du er byggherre i et større prosjekt, og vet det er din tid og penger det går ut over om noe går feil i prosessen. Du vil vite nok om prosessen og regelverket til å selv kunne ha en hånd på rattet – og se at dere styrer mot det resultatet du ønsker.
En enkelt feil i en byggesak kan koste titusenvis i gebyrer, omprosjektering, forsinkelser eller rettelser. Kurset er derfor fort tjent inn igjen etter bare én enkelt byggesak – og gir deg verdi og kunnskap du kan bruke igjen og igjen.
Jobber du i kommunen? Om du bare kan fatte ett eneste ekstra vedtak i løpet av hele karrieren din, fordi kurset har gjort deg tryggere og mer effektiv, så har det lønt seg – og det kan jeg love deg at du gjør!
Full tilgang til alle 11 moduler og 44 leksjoner
Livstidstilgang – bruk det som oppslagsverk i år fremover
Alle fremtidige oppdateringer inkludert
14 dagers fornøydgaranti – passet det ikke likevel, få pengene tilbake!
Du har frem til 22. mai muligheten til å skaffe deg kurset til introduksjonspris, og tilgang til kurset så fort det åpner 28. mai, fordi jeg vil vise deg som en tidlig ute hvilken fantastisk mulighet dette er. Men denne prisen kommer aldri tilbake!
4.970,-
6.490 (ordinær pris)
Det er helt greit å ombestemme seg! Jeg vil at du skal være helt trygg på beslutningen din om å investere i dette kurset. Så om du etter å ha fått tilgang til kurset ser at dette ikke helt var kurset for deg, kan du angre deg og få pengene tilbake – helt uavhengig av hva som er grunnen.
Jeg er en vaskeekte byggesaksekspert. En arkitekt av utdanning, med hodet til en jurist – og jeg elsker å forklare kompliserte ting på en enkel måte!
Jeg har undervist i byggesaksregelverket i flere år, blant annet i Plan- og bygningsetaten i Oslo og i Direktoratet for byggkvalitet. Men det som virkelig driver meg, er å hjelpe folk som deg – flinke folk som likevel føler seg usikre, fordi systemet er komplisert og utydelig.
Men jeg husker også godt hvordan det føltes å stå der for første gang, helt uten erfaring, og møte en vegg av byggesaksregler. Jeg skulle hjelpe foreldrene mine med en større oppgradering av hytta vår og ingen av oss visste hvor vi skulle begynne.
Jeg har derfor laget kurset jeg selv skulle hatt i den situasjonen.
... eller da jeg noen år senere var nyutdannet arkitekt og skulle planlegge prosjekter og sende inn mine første søknader.
... eller da jeg fant ut at jeg mye heller ville jobbe i kommunen og begynte i jobben som byggesaksbehandler.
Du kan starte akkurat når du vil og ta kurset i det tempoet du trenger - du har livtidstilgang til kurset. Det betyr også at du kan gå tilbake å se ting om igjen når du har en ny sak eller du trenger en oppfriskning på et tema.
Du kan se gjennom hele kurset på én veldig intensiv dag. Men de fleste bruker 1–2 uker med normal progresjon, og det er også det jeg anbefaler. Men det er heller ikke noe i veien for å bruke 12 måneder. Du bestemmer tempoet helt selv.
Absolutt! Du trenger ikke å være jurist, arkitekt eller ingeniør. Kurset er laget for at alle som jobber med eller er involvert i byggesaker skal kunne forstå det. Det forklarer alt med praktiske eksempler, enkle begreper og tydelige sammenhenger – nettopp fordi byggesak ikke bør være et fagfelt bare for ekspertene.
Nei, dette er ikke kurs i hvordan man fyller ut byggesøknader. Det er et innsiktskurs, der du lærer å forstå systemet. Men gjennom å forstå systemet, vil du se hva som skal til for akkurat din søknad, noe et skjemakurs aldri vil kunne vise deg.
Ja! Du kan stille spørsmål direkte til videoene eller på e-post.
Du må gå gjennom kjøpsprosessen én gang per ansatt, slik at du får lagt inn riktig informasjon for hver av dem og gitt dem tilgang til kurset.
Du kan betale kurset gjennom Klarna. Der kan du utsette betalingen eller dele den opp i mindre deler. Se alle alternativene hos Klarna ved utsjekk.
Du har 14 dagers angrerett fra du får tilgang til kurset. Om du ser at kurset likevel ikke var helt du så for deg eller trengte, kan du angre deg og få pengene tilbake – uavhengig av hva som er grunnen.
Da kan du sende en e-post til [email protected], så skal jeg svare så godt jeg kan!
Ingen lærer alt dette på skolen, og med et regelverk i stadig endring, er det viktig med faglig påfyll!
Du har frem til 22. mai muligheten til å skaffe deg kurset til introduksjonspris, og tilgang til kurset så fort det åpner 28. mai, fordi jeg vil vise deg som en tidlig ute hvilken fantastisk mulighet dette er. Men denne prisen kommer aldri tilbake!
4.970,-
6.490 (ordinær pris)
Singasteinveien 13C, Oslo 0198
© 2025 Byggesaksguiden AS| Personvernerklæring