Innrede loft - Hva må en søknad om bruksendring av loft inneholde?

April 21, 20257 min read

Når du søker om bruksendring av loftet, skal søknaden inneholde all informasjonen som er relevant og nødvendig for kommunen for å ta stilling til tiltaket. Noen ting skal alltid være med i søknaden, mens andre ting skal kun være med i noen tilfeller.

Ønsker du en enkel og gratis innføring i byggesaker? Da bør du laste ned Den superenkle byggesaksguiden!

Lage byggesøknad

Disse tingene skal søknaden om bruksendring av loft alltid inneholde

Digital søknad eller utfylt skjema

Det finnes flere løsninger for innsending av digitale byggesøknader. Ved å bruke disse, får du veiledning underveis i utfyllingen av søknaden. Da er det større sjanse for at du får med all den nødvendige informasjonen. Det vil også gjøre det raskere og enklere for kommunen å behandle søknaden.

Dersom du ikke vil bruke en av de digitale byggesøknadsløsningene, finnes det skjemaer man kan fylle ut og sende til kommunen. Disse finner du på nettsiden til Direktoratet for byggkvalitet (DiBK).

Beskrivelse av tiltaket

Beskrivelsen skal være en tekstlig beskrivelse av hva det er du søker om og hva tiltaket inkluderer. Her er det viktig å få med alt det du søker om, slik at det ikke i ettertid kan bli tvil om hva du faktisk har søkt om og fått tillatelse til. Det skal ikke være nødvendig for kommunen å finkjemme tegningene for å se hvor det er endringer fra tidligere godkjent situasjon.

I beskrivelsen er det viktig å ta utgangspunkt i den siste lovlige situasjon. Det vil si at dersom det på et tidspunkt er gjort noen endringer som skulle ha vært søkt om, så må også de endringene inkluderes i søknaden og være en del av beskrivelsen av tiltaket. F.eks. kan bruksendringen allerede ha vært gjennomført eller det kan være utført søknadspliktige fasadeendringer.

Tilsvarende kan det ha vært gjort endringer fra de siste godkjente tegningene som ikke har vært søknadspliktige. F.eks. kan ikke-bærende innervegger ha blitt flyttet eller det kan være gjort fasadeendringer som ikke er søknadspliktige. Dette bør du i så fall beskrive i søknaden og dersom det ikke er åpenbart at endringene ikke har vært søknadspliktige, bør du beskrive hvorfor du mener de ikke har vært det.

Situasjonsplan

Alle byggesøknader skal inneholde en situasjonsplan som viser hvor tiltaket er plassert. Kartet som skal brukes til å lage situasjonsplanen kan du bestille av kommunen. På dette kartet skal du tegne inn en nøyaktig avgrensning av det arealet du skal bruksendre. Du skal også målsette den korteste avstanden til nabogrenser og nabobygninger. Dersom boligen ligger i nærheten av en offentlig vei, skal du målsette avstanden til kanten av veien og midten av veien. Dersom boligen ligger i nærheten av vann- og avløpsledning, trikke- eller togspor, høyspentledning eller noe annet som kan begrense hvor du kan bygge, må du målsette avstandene til det også.

Tegninger

Søknaden må inneholde tegninger som viser det du søker om. Til en søknad om bruksendring av loft må du sende inn en plantegning som viser hva arealene skal brukes til, hva som vil bli eventuell rominndeling, hvor trappen er og hvor man skal ha vinduer og dører. Dersom du skal sette inn en ny trapp, må du også sende inn en plantegning av etasjen under loftet, som viser den nye trappen. Dersom du skal gjøre noen endringer på taket, som å sette inn takvinduer, må du også sende inn en plantegning av taket.

Til søknaden må du også sende inn en snittegning, som skal ha målsatt den innvendige romhøyden. For bygninger som har skråtak, skal snittet gå på tvers av møneretningen, slik at man ser både de høyeste og laveste delene av arealet.

Dersom du skal gjøre noen endringer på fasaden som en del av tiltaket, som å sette inn vinduer, må du også sende inn fasadetegninger som viser den nye utformingen av fasaden.

Sikkerhet mot ytre påkjenninger

Alle tiltak må ha tilstrekkelig sikkerhet mot ytre påkjenninger, som flom og skred. Dette gjelder også for bruksendring av loft, selv om dette gjøres i en bygning som er godkjent og lovlig oppført. I noen tilfeller ble boliger godkjent før man hadde informasjon om at et område var flo- eller skredutsatt. I andre tilfeller har klimaendringer ført til at områder som ikke tidligere var utsatt, nå er det. At tiltaket har tilstrekkelig sikkerhet mot ytre påkjenninger, må derfor dokumenteres i søknaden.

Ønsker du en enkel og gratis innføring i byggesaker? Da bør du laste ned Den superenkle byggesaksguiden!

Disse tingene skal søknaden om bruksendring av loft inneholde dersom det er nødvendig

Dokumentasjon på nabovarsling

Alle byggesaker skal som et utgangspunkt nabovarsles. Det er likevel ikke nødvendig å varsle naboene dersom arbeidet i liten grad berører interessene til naboer og gjenboere. Terskelen for når et tiltak kun i liten grad berører interessene til naboer eller gjenboere skal være høy. En bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel i en enebolig, der det ikke skal gjøres noen fasadeendringer og som ikke er avhengig av noen dispensasjoner, vil nok i mange tilfeller falle innunder dette unntaket. Dersom kommunen mener at naboer og gjenboere likevel bør varslet, kan de kreve dette.

Dersom tiltaket nabovarsles, skal du sende inn dokumentasjon på hva nabovarselet inneholdt og hvilke naboer og gjenboere som har fått varselet som en del av søknaden. Dette kan du gjøre gjennom digitale nabovarslingsløsninger eller gjennom skjemaer fra DiBK.

Erklæringer om ansvarsrett og gjennomføringsplan

Dersom tiltaket må gjennomføres med ansvarlige foretak, eller du likevel velger å benytte deg av ansvarlige foretak i tiltaket, må søknaden inneholde erklæringer om ansvarsrett fra de forskjellige firmaene. Ansvarlig søker skal også lage en gjennomføringsplan, der alle de nødvendige fagområdene i tiltaket skal føres opp.

Uttalelser fra andre myndigheter

Dersom tiltaket er avhengig av en tillatelse eller uttalelse fra andre myndigheter enn bygningsmyndighetene for å kunne gjennomføres, bør du hente det inn på forhånd og sende det inn sammen med søknaden. Dersom du ikke har hentet det inn på forhånd, vil kommunen hente det inn for deg, men behandlingen av søknaden vil da ta lengre tid og i verste fall har du sendt inn en søknad som du ikke kan få tillatelse til.

For bruksendring av loft kan det være nødvendig med en tillatelse til å gjennomføre et tiltak i strid med fastsatt byggegrense mot vei. I så fall må du ha en tillatelse fra kommunen (kommunal vei), fylkeskommunen (fylkesvei) eller statens veivesen (riksvei).

Dersom du skal bruksendre loftet i en fredet bygning, er du avhengig av å få en tillatelse fra kulturminnemyndigheten i fylkeskommunen.

Søknad om dispensasjon fra krav i arealplan

En bruksendring av loftet kan være omfattet av diverse bestemmelser i arealplan, både kommuneplan og reguleringsplan. Eksempler på dette kan være regulert formål, byggegrense eller utnyttelse. Dersom bruksendringen er i strid med bestemmelser i plan, bør du først og fremst forsøke å endre tiltaket til å være i tråd med planen. Dersom det ikke er mulig eller ønskelig, må søknaden inneholde en søknad om dispensasjon fra den eller de bestemmelsene tiltaket er i strid med.

En søknad om dispensasjon skal alltid være tydelig på hvilket krav det søkes dispensasjon fra og hvor stort avviket er, søknaden skal være begrunnet og den må i de aller fleste tilfeller nabovarsles.

Søknad om dispensasjon fra krav i plan- og bygningsloven

På samme måte som en bruksendring kan være i strid med krav i arealplanen, kan den også være i strid med bestemmelser i plan- og bygningsloven. Dette kan f.eks. være krav om avstand til nabogrense og byggeforbudet i strandsonen. Disse søknadene om dispensasjon skal også alltid være tydelig på hvilket krav det søkes dispensasjon fra og hvor stort avviket er, søknaden skal være begrunnet og den må i de aller fleste tilfeller nabovarsles.

Søknad om unntak fra byggteknisk forskrift (TEK17)

Noen ganger klarer man ikke oppfylle alle tekniske krav i en eksisterende bygning, spesielt hvis bygningen er gammel. I stedet for at arealet på loftet skal bli stående ubrukt, kan man søke om unntak fra tekniske krav. For at man skal kunne få unntak fra et eller flere tekniske krav, må det være forsvarlig ut fra sikkerhet, helse og miljø. Det er kommunen som bestemmer om man får unntak eller ikke.

Når du skal ta i bruk et uinnredet loft er det noen krav det er større sjanse for at du får et unntak fra enn andre. Krav som gjelder sikkerhet, slik som konstruksjonssikkerhet, brannsikkerhet og rømning vil man i liten grad få unntak for.

Dersom tiltaket oppfyller alle tekniske krav, trenger ikke dette å dokumenteres eksplisitt i søknaden. Det er ikke noe kommunen skal se på som en del av sin søknadsbehandling. De skal legge til grunn at de tekniske kravene er oppfylt, så lenge du ikke oppgir noe annet i søknaden. Det er likevel viktig at du selv har kontroll på at kravene faktisk er oppfylt og du plikter å ha dokumentasjon på dette. Dersom kommunen velger å føre tilsyn med tiltaket ditt, kan de be om å få denne dokumentasjonen.

Lykke til med søknaden!

Ønsker du en enkel og gratis innføring i byggesaker? Da bør du laste ned Den superenkle byggesaksguiden!

Back to Blog

Kontakt oss

Singasteinveien 13C, Oslo 0198

© 2025 Byggesaksguiden AS| Personvernerklæring