Slik finner du ut hva som er godkjent i boligen din!
Det er viktig å ha kontroll på hva som er godkjent i boligen din eller på eiendommen din. Det trenger du blant annet for å vite hva du skal ta utgangspunkt i når du skal søke om et nytt tiltak på boligen eller eiendommen, eller for å vite om du har noen ulovligheter på eiendommen din. Men hvordan finner du ut hva som er godkjent?
Kart og tegninger viser hva som er godkjent
For å finne ut hva som er godkjent i boligen din eller på eiendommen din, må du sjekke de godkjente tegningene fra den siste byggesaken til boligen/eiendommen. Noen ganger kan det være sendt inn flere versjoner av tegningene i samme sak, fordi det kan være gjort endringer underveis, så pass på at du ser på de siste tegningene som er godkjent i saken.
Situasjonsplanen vil vise plassering av bygninger og konstruksjoner som er godkjent på eiendommen. Plantegningene vil vise hva som er godkjent bruk for de ulike rommene. Fasadetegningene vil vise hvilken fasadeutforming som er godkjent for bygningene.
Noen ganger kan det være litt uklart av kart og tegninger hva som faktisk er godkjent. Det vil derfor alltid være lurt å også lese gjennom vedtaket for å se på beskrivelsen av hva som er godkjent i byggesaken.
Er byggesaker og ord og uttrykk som brukes der helt nytt for deg? Da bør du laste ned Den superenkle byggesaksguden!
Hvor finner du godkjente kart og tegninger?
Godkjente kart og tegninger fra byggesakene finnes i kommunens byggesaksarkiver. De fleste kommuner har digitale byggesaksarkiv, som er tilgjengelige på nettsiden deres. Der kan du hente ut de nødvendige tegningene selv. Dersom kommunen ikke har tilgang til tegningene via nettsiden deres, kontakter du kommunens servicetorg eller kundesenter for å få tegningene tilsendt.
Alle har rett på innsyn i de fleste dokumenter i byggesaker etter offentlighetsloven, som f.eks. tegninger, så du trenger ikke være eier av bygget for å få tegningene. Kommunen skal heller ikke ta betalt for å utlevere tegningene. Kun i spesielle tilfeller, som f.eks. for bygg med spesielle sikkerhetshensyn, vil kommunen kunne la være å utlevere tegninger. Da skal kommunen oppgi hva som er lovhjemmelen deres for å ikke utlevere dem.
Hva hvis kommunen ikke har noen godkjente kart og tegninger?
Er boligen veldig gammel, og det heller ikke er søkt om noen endringer av boligen etter at den ble bygget, kan det hende at det ikke finnes noen byggesak på boligen. Hvor gamle byggesaker som finnes vil variere litt fra kommune til kommune, da det varierer når forskjellige deler av landet har fått innført bygningslov og søknadsplikt. I deler av Oslo finnes det byggesaker tilbake til slutten av 1800-tallet, de fleste byområder fikk innført bygningslov på slutten av 1920-tallet, mens vi fikk en landsdekkende bygningslov i 1965.
Er boligen fra etter 1965 bør det derfor i utgangspunktet finnes en byggesak på den. Dersom det likevel ikke finnes en byggesak på boligen, må du forhøre deg med kommunen om hva som kan være årsaken. Dersom kommunen f.eks. vet at arkivene deres er mangelfulle for visse tidsperioder, vil de kunne opplyse om dette.
Dersom boligen er så gammel at det ikke finnes en byggesøknad for oppføringen og det heller ikke er søkt om endringer i ettertid, eller endringen ikke viser hele boligen, må du lete etter andre kilder på hva som er lovlig oppført. Dette kan f.eks. være gamle flyfoto eller historiske bilder. Det kan også være mulig å finne mye informasjon i gamle branntakster. Disse finnes i en del tilfeller i digitalarkivet. Se mer informasjon om branntakster og hvilken informasjon de kan gi på denne nettsiden fra arkivverket.
Branntakster kan inneholde mye nyttig informasjon om gamle boliger, selv om de kan være litt vanskelige å finne og krevende å tyde. (Bilde: Caroline Wille/Byggesaksguiden AS)