Innrede loft – Må du søke og kan du søke selv?
Trenger du større plass i boligen din? Det å ta i bruk et uinnredet loft kan være en fantastisk mulighet til å få litt større boligareal, uten altfor store inngrep. Men hva er prosessen for å kunne ta i bruk loftet? Må man søke før man kan sette i gang?

Det å ta i bruk et uinnredet loft er i de fleste tilfeller en søknadspliktig bruksendring
Det å endre et rom eller et areal i en bolig fra én bruk til en annen kalles en bruksendring. Når denne endringen er fra det som kalles «tilleggsdel» i en bolig til det som kalles «hoveddel», eller motsatt, er bruksendringen søknadspliktig.
Ønsker du en enkel og gratis innføring i byggesaker? Da bør du laste ned Den superenkle byggesaksguiden!
I de alle fleste tilfellene vil et uinnredet loft være godkjent som tilleggsdel, som blant annet dekker, uinnredede arealer, boder og tekniske rom. Hvis man vil endre dette til en av de funksjonene som regnes som hoveddel, må man altså søke om bruksendring. Som hoveddel regnes oppholdsrom som stue, kjøkken, soverom, arbeidsrom (hjemmekontor), men også bad, vaskerom og entré.
Dersom loftet er godkjent som tilleggsdel og du også ønsker å innrede det som dette, som f.eks. en tilrettelagt bod eller teknisk rom, er det ikke nødvendig å søke. Tilsvarende gjelder det at dersom loftet allerede er godkjent som hoveddel, som f.eks. (loft)stue, er det ikke nødvendig å søke om å endre det til en annen form for hoveddel, som f.eks. soverom.
For å finne ut hva loftet faktisk er godkjent som, må du sjekke de godkjente tegningene av boligen din. Plantegningene vil vise hva som er godkjent bruk for de ulike rommene. I noen tilfeller står det ikke noen rombenevning på et uinnredet loft. Da vil det være å regne som «tilleggsdel».
Det er viktig å ta utgangspunkt i de siste godkjente tegningene for boligen, og ikke hva rommet faktisk er innredet som, slik at du får med deg om det er gjort noen endringer som skulle vært søkt om og at søknaden tar utgangspunkt i siste lovlige situasjon. Lurer du på hvordan du finner de siste godkjente tegningene til boligen din? Se «Slik finner du ut hva som er godkjent i boligen din!»
Du kan i de fleste tilfeller stå for søknaden selv
En bruksendring fra tilleggsdel til hoveddel er noe man i de fleste tilfeller kan søke om selv, uten at man trenger å bruke fagfolk. Dersom du ikke er komfortabel med å stå for søknaden selv, har du likevel alltid muligheten til å bruke fagfolk om du heller vil det.
Det vil likevel være noen tilfeller der man må bruke fagfolk, både til søknaden og til å utføre arbeidet:
Dersom du skal gjøre inngrep i bærende konstruksjoner, som å endre en bærevegg, et bjelkelag eller takkonstruksjonen
Dersom loftet ikke er godkjent som en del av boenheten fra før. Dette kan være tilfellet i flermannsboliger, som tomannsboliger, firemannsboliger eller boligblokker, der loftet ofte er være godkjent som fellesarealer
Dersom arealet ikke ligger rett over, under eller vegg-i-vegg med et rom som er hoveddel i boenheten. Dette kan være tilfellet i noen to- eller firemannsboliger, der deler av loftet er en del av boenheten i første etasje, men det ligger en annen boenhet i andre etasje imellom
Dersom du oppretter en ny boenhet, som kan være hensikten med innredningen av større loft
Dersom du samtidig gjennomfører en søknadspliktig fasadeendring. Om fasadeendringen er søknadspliktig eller ikke avhenger av om den endrer boligens karakter eller ikke. Noen kommuner praktiserer at fasadeendringer som naturlig henger sammen med bruksendringen kan søkes om av tiltakshaver. Dette må du forhøre deg med kommunen din om
Dersom du skal heve taket eller bygge arker/andre takoppbygg som en del av bruksendringen
Det finnes likevel en mulighet for å søke om også noen av disse typene tiltak selv. Dersom tiltak som dette skal gjøres på en enebolig eller fritidsbolig du selv eier, kan du som et alternativ til å bruke fagfolk, søke om disse tiltakene som selvbygger. Dette er kun mulig for eneboliger og fritidsboliger med én boenhet, ikke for tomannsboliger, rekkehus osv., og søknaden kan ikke inneholde opprettelse av en ny boenhet.
Ønsker du en enkel og gratis innføring i byggesaker? Da bør du laste ned Den superenkle byggesaksguiden!
Husk å søke om ferdigattest!
Når du har fått tillatelse og du har gjennomført alle arbeidene, må du huske å søke om ferdigattest. Dette viser kommunen at du er ferdig med prosjektet og gir den endelige avslutningen på byggesaken. Dersom du glemmer å søke om ferdigattest, vil byggesaken bli stående åpen og etter hvert vil tillatelsen løpe ut på dato. Da har ikke tiltaket ditt lengre noen godkjenning. Da må du søke om hele tiltaket på nytt igjen, eller i verste fall tilbakeføre alt arbeidet, dersom det har kommet endringer i f.eks. arealplan som gjør at tiltaket ikke lengre kan godkjennes.